Bíró Erzsébet: +36 20 427 2680

Mi a családterápia?

Egy családban minden rezdülés, minden gondolat, minden kimondott vagy kimondatlan mondat hat mindenkire. Bármit teszünk, reakciót váltunk ki a családunk tagjaiból, és az ő reakciójuk is hatással van ránk. Szeretteinkkel így alkotunk egy családi rendszert.

Mi történik akkor, ha nemkívánatos folyamatok indulnak el e rendszerben, és a család tagjai egyre rosszabbul érzik magukat a valamikor jól működő közösségben? Az együttlétek már nem olyan meghittek, mint korábban, aztán valamelyiküknek “problémái adódnak”.  A megjelenő problémák azonban nem pusztán az ő problémái, hisz a családi működés talaján keletkeztek. A nehézségeknek valahogyan mindenki a részesévé válik.

A családterápia az a pszichoterápiás módszer, amely képes a család tagjainak erőforrásait feltárni, változásokat elindítani, amely mentén javulás, új egyensúlyi állapot érhető el a teljes család életében.

Mi a párterápia?

A családterápiához hasonlóan, a párterápia lényege is abban áll, hogy nem az egyént, hanem a párt együttesen tekinti tárgyának. Kiindulópontja, hogy a pár kölcsönös egymásra hatása, interakciója teremti és határozza meg a felek működésének feltételeit.

A párterápia célja a terapeutával közösen feltárni a pár erőforrásait, melyek segítségével előidézhető a változás, a változás mentén pedig javulás érhető el. A párterápia segítséget nyújt abban, hogy a felek megtanuljanak nyíltabban kommunikálni a nehézségeikről, érzéseikről, és segíthet megváltoztatni azokat a viselkedésmintákat, melyek a problémák kialakulásához vezettek.

Mikor javasolt a pár- és családterápia:

– ha úgy érzik, kapcsolatuk kiüresedett, egyre kevesebb a közös élmény, és egyre kevésbé vágynak egymás társaságára, az együttlétre.
– ha kapcsolatukban egyre több a veszekedés.
– ha úgy érzik kommunikációs zsákutcába jutottak, mert a mindennapi dolgaikat nem tudják megbeszélni egymással.
– ha úgy érzik kapcsolatukban megsérült a bizalom, esetleg valamelyiküknél megjelent egy harmadik és ezáltal az együttmaradás kérdésessé vált.
– ha a válás mellett döntöttek és úgy érzik, hogy szülői szerepeik megerősítést igényelnek.
– ha problémák adódtak a szülő – gyerek kapcsolatban.
– ha gyermekeiknél különböző zavarok, tünetek jelentkeznek, akár iskolai teljesítményromlás, vagy magatartás zavar.

Az ülésekre rendszerint két heti rendszerességgel kerül sor, melyek 1,5 óra hosszúságúak. A családterápiás munka 6-20 ülésben zajlik a család által megoldani kívánt nehézség függvényében. A terápiás munka során közösen feltárjuk a családi működés sajátosságait és kapcsolati erőforrásokat keresünk, melyek mentén elindulhat a teljes családi rendszert érintő pozitív változás. A páros ülésvezetést Kramarics Rita pár- és családterapeuta jelölt kolléganőmmel közösen végezzük.

Bejelentkezés: +36 20 427 2680

Bíró Erzsébet pár- és családterapeuta