Rákosi Dóra: 0630/264-0589

https://www.drfsystem.com/

A téma címe szerint a rectus diastasisról beszélünk, ami eltávolodott hasizmot jelent. Az eltávolodott hasizom sok embert érinthet. Igen, nem csak nőket, és igen, nem csak szülés után, bár ez a leggyakoribb helyzet. Nagyobb nyomás a hasüregben, vagy előnytelen testtartás, vagy mozgásszegény mindennapok.. bárkinél előfordulhat. Minden mindennel összefügg. Ezért elkalandozunk majd messzebbre is az emberi testen, akár a talpig.

Hogy ez kapcsolatban lehet a hasfalammal? Akár igen. Szeretném, ha a testünket nem részekre osztva látnánk, éreznénk, hanem holisztikusan, egyben. Nem külön ilyen-olyan tornára járok. Mert egységként működünk. Néhány összefüggést megtanulunk, lehet hogy lesznek kérdéseid, akkor írj bátran, de biztos vagyok benne, hogy sok összefüggés nem kerül említésre, mert ahhoz nagyon sok könyv kéne.

Kinek  való ez a program?

Csak akinek rectus diastasisa van? Csak szülés után? Nem csak. Hasfali sérveknél, medencealapi süllyedéseknél szintén segíthet, hisz rendszerben gondolkodunk. És ahogy már említettem, rossz hírem van. Ez nem csak a szülés utáni anyákat érintheti. Sok minden miatt változhatnak az erőviszonyok a testben, nem csak szülés után. A túlsúlyos embereknek azért. A fitt, állandóan hasizmozó sportolóknak azért.

Szóval kinek is való? Kismedencei prolapszusaim vannak. Sérvem van. Rekeszizomsérvem van. Igen, ez a program ezekre lett kitalálva. Most akkor mégis mit mozogjak? Eddig csak listát kaptam, hogy mit nem szabad csinálnom, és tanácstalan vagyok. Kis lépésekkel kezd. Jobban fogod magad érezni,és közelebb kerülsz az egészséges mindennapokhoz.

  • szétnyílt hasizom
  • derékfájdalom , hátfájdalom
  • gátizom problémák
  • sérvek
  • szülés után ( bármikor szültél is, 5 hónapja vagy 5 éve. vagy 20 )

Miért fontos, hogy rendszerben gondolkozzunk?

A következő néhány oldal  segíthet abban, hogy megértsd, mit miért csinálunk, ( ez egy fontos gondolat volt, amit a főiskolán megtanultunk. Lehet, hogy először elolvasva nem érted, miért is kell Neked anatómia, Te tornázni szeretnél, és jobban érezni magad. Meglátod, minden mindennel összefügg.

Ha elkezded a gyakorlatokat, és tudod, hogy mire kell figyelned közben, az így fokozatosan kialakuló testtudatot a mindennapi mozgásaid során is tudod majd használni.Többet fogsz mozogni. Szívesebben, jobban bírod. Ez lenne a cél. Az elsődleges cél nem feltétlenül a tornatermi  fitnesszbajnokság, hanem hogy vedd észre a tested jelzéseit, és tudd, hogy min kell változtatnod a mindennapok során. ( Legutóbbi tornán mesélte egy hölgy, aki még csak néhányszor volt, hogy azóta nem fáj a dereka állásnál, mert tudja, hogy tartsa a medencéjét). Abban szeretnélek támogatni, hogy a hétköznapokban ….