Bíró Erzsébet: +36 20 427 2680

Mi a családterápia?

Egy családban minden rezdülés, minden gondolat, minden kimondott vagy kimondatlan mondat hat mindenkire. Bármit teszünk, reakciót váltunk ki a családunk tagjaiból, és az ő reakciójuk is hatással van ránk. Szeretteinkkel így alkotunk egy családi rendszert.

Mi történik akkor, ha nemkívánatos folyamatok indulnak el e rendszerben, és a család tagjai egyre rosszabbul érzik magukat a valamikor jól működő közösségben? Az együttlétek már nem olyan meghittek, mint korábban, aztán valamelyiküknek “problémái adódnak”.  A megjelenő problémák azonban nem pusztán az ő problémái, hisz a családi működés talaján keletkeztek. A nehézségeknek valahogyan mindenki a részesévé válik.

A családterápia az a pszichoterápiás módszer, amely képes a család tagjainak erőforrásait feltárni, változásokat elindítani, amely mentén javulás, új egyensúlyi állapot érhető el a teljes család életében.

Mi a párterápia?

A családterápiához hasonlóan, a párterápia lényege is abban áll, hogy nem az egyént, hanem a párt együttesen tekinti tárgyának. Kiindulópontja, hogy a pár kölcsönös egymásra hatása, interakciója teremti és határozza meg a felek működésének feltételeit.

A párterápia célja a terapeutával közösen feltárni a pár erőforrásait, melyek segítségével előidézhető a változás, a változás mentén pedig javulás érhető el. A párterápia segítséget nyújt abban, hogy a felek megtanuljanak nyíltabban kommunikálni a nehézségeikről, érzéseikről, és segíthet megváltoztatni azokat a viselkedésmintákat, melyek a problémák kialakulásához vezettek.

Mikor javasolt a pár- és családterápia:

– ha úgy érzik, kapcsolatuk kiüresedett, egyre kevesebb a közös élmény, és egyre kevésbé vágynak egymás társaságára, az együttlétre.
– ha kapcsolatukban egyre több a veszekedés.
– ha úgy érzik kommunikációs zsákutcába jutottak, mert a mindennapi dolgaikat nem tudják megbeszélni egymással.
– ha úgy érzik kapcsolatukban megsérült a bizalom, esetleg valamelyiküknél megjelent egy harmadik és ezáltal az együttmaradás kérdésessé vált.
– ha a válás mellett döntöttek és úgy érzik, hogy szülői szerepeik megerősítést igényelnek.
– ha problémák adódtak a szülő – gyerek kapcsolatban.
– ha gyermekeiknél különböző zavarok, tünetek jelentkeznek, akár iskolai teljesítményromlás, vagy magatartás zavar.

Az ülésekre rendszerint két heti rendszerességgel kerül sor, melyek 1,5 óra hosszúságúak. A családterápiás munka 6-20 ülésben zajlik a család által megoldani kívánt nehézség függvényében. A terápiás munka során közösen feltárjuk a családi működés sajátosságait és kapcsolati erőforrásokat keresünk, melyek mentén elindulhat a teljes családi rendszert érintő pozitív változás. A páros ülésvezetést Kramarics Rita pár- és családterapeuta jelölt kolléganőmmel közösen végezzük.

Mit jelent a mediáció?

Az ELTE-n általános és családügyi mediátor (közvetítő) végzettséget szereztem így egymással vitában álló felek vitarendezését támogatom.

Mediátorként válófélben levő párokkal, illetve kamaszokkal és szüleikkel dolgozom együtt. Munkám során arra törekszem, hogy közösen felszínre hozzuk a valódi szükségleteiket, és ennek mentén a felek meglássák egymásban az embert. Itt megtapasztalhatják, hogy saját és a másik fél szükségletei is emberiek és elfogadhatóak.

Mediáció során két, egymással vitában álló fél a mediátor segítségével rendezi konfliktusát.

A mediáció abban segíti a feleket, hogy a peres eljárást megelőzzék, vagy a már folyamatban lévő eljárást megszakítva lehetővé váljon a peren kívüli megegyezés.

Leggyakrabban válási helyzetben kérik a segítségemet, amikor a felek hosszú, költséges és az egész családot érzelmileg is megviselő bírósági eljárás helyett választják a mediációt. Válásnál nagyon fontos szem előtt tartani a gyermekek érdekeit, ezért lényeges, hogy a kiskorúakat érintő kérdésekben mielőbb megállapodás szülessen.

A mediáció viszonylag rövid folyamat, a jelenre és a jövőre fókuszál. Nem a múlt megértése vagy elemzése a cél, hanem a közös pontok keresése és a jövőbeli együttműködés kereteinek kialakítása.

A mediáció akkor tud jól működni, ha a felek valóban keresik a megegyezés lehetőségét, kellően rugalmasak, valamint képesek saját érdekeiket képviselni és a közös cél érdekében felelős vállalásokat tenni, amit később be is tartanak.

A közös munka eredményeként egy megállapodás keretében összefoglalásra kerülnek mindazok a témák, amelyekben a feleknek sikerült közös álláspontot kialakítani. Ha a felek úgy ítélik meg, hogy szükséges a megállapodást végzésbe foglaltatni, azt kérhetik az illetékes bíróságon.  

A mediációs munkafolyamatban azon dolgozom, hogy mielőbb feltárásra kerüljenek a valódi szükségletek és mindvégig biztosítva legyen a felek közötti hatékony és együttműködő kommunikáció.

Bejelentkezés: +36 20 427 2680

Bíró Erzsébet pár- és családterapeuta