Csizmazia Gabriella: +36 20 800 5778

Az Integrált Craniosacralis Biodinamika az emberi test veleszületett intelligenciájára fókuszál. A szervezet mindig azon dolgozik, hogy fenntartsa egyensúlyi állapotát. Mindnyájan rendelkezünk öngyógyító erőkkel, önszabályozó mechanizmusokkal és egészségmegőrző rendszerekkel, ezért gyógyulnak be a sebeink, forrnak össze a csontjaink, stb.

A fizikai vagy lelki betegség biodinamikai megközelítésben olyan felborult mintázat (elrendezés), mely működési zavarokat okoz. Életünk során felhalmozzuk őket és szöveteinkben tároljuk. A korlátozó és ellenálló mintázatok átalakítására ad lehetőséget az Integrált Craniosacralis (koponya-kerensztcsonti) Biodinamika, mely egy mély gyógyulási folyamat: alapvető szinten állítja helyre az egészséges állapotot.

A kezelés során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, aprók, érzékenyek. A terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a változások előidézéséhez. Az Integrált Craniosacralis Biodinamika fő irányelve és tanítása, hogy a test belső gyógyító erejét csak tisztelettel és manipulációmentesen lehet tartósan támogatni.

Milyen esetekben segíthet?

 • fájdalom bárhol a testben,
 • derékfájás (lumbágó, isiász), nyaki fájdalom, gerinc és egyéb mozgásszervi problémák,
 • migrén, fejfájás,
 • stressz,
 • kimerültség, krónikus fáradtság,
 • alvásproblémák,
 • fogcsikorgatás, állkapocs problémák, fogszabályozás,
 • hallásproblémák,
 • beszéd, nyelés és hangképzési problémák,
 • emésztési problémák,
 • hormonális panaszok,
 • betegségekből, balesetekből való felépülés,
 • érzelmi traumák esetén

Gyakori kérdések a craniosacrális biodinamika kezelésekkel kapcsolatban

Milyen elven működik?

A craniosacralis biodinamikában az egészséget folytonos mozgásként értelmezzük. Minden, ami él az lélegzik. Minden légzés, ami egy bizonyos ritmus szerint kitágul, majd összehúzódik. A tüdőlégzés és a szívverés mellett létezik egy harmadik fontos (ha nem a legfontosabb) légzés/ritmus: test legbelső, legfinomabban érzékelhető ritmusa az agy körül illetve a gerinccsatornában keringő agyi-gerincvelő folyadék (vagy liquor) mozgásában érzékelhető. Ennek a – minden testszövetben tükröződő -ritmusnak is három különböző szintjét különböztetjük meg azok „légzési” ritmusának sebességei alapján.

 1. craniosacralis ritmus, percenként 8-12 ritmus
 2. „középső árapály”, mely lassabb: percenkénti 2-3 ciklus
 3. „hosszú árapály”, mély és lassú ritmus: 100 másodpercenként 1 ciklus, ez az „Élet Lélegzete”.

A  biodinamikus nézet felismeri azt, hogy azok az embriológiai erők, amelyek létrehozták az embriót, ugyanazok az erők, mint a növekedés és fejlődés erői, az életen keresztüli tápláló erők. Ezekkel a gyógyító és homeosztatikus erőkkel dolgozva, a kezelő képes a test újraszerveződéséről  kommunikálni az egész testben egy szöveten, folyadékon keresztül. Ennek a programnak az a célja, hogy a kezelés-munka közben megfigyeljük és felismerjük a természet törvényeit. Tisztelettel, türelemmel és alázatossággal a gyakorló kezelő munka közben szemtanúja tud lenni a ritmusnak/hullámnak (életerőnek), „Élet Lélegzetének”, mely a test alapvető szabályozója.

Mennyi ideig tart egy kezelés?

60-90 perces egy kezelés, mindig egyénre szabottan. (Első alkalomnál érdemes többel számolni, mert az anamnézis felvétele miatt biztosan 1,5 órás lesz.)

Mi történik kezelés alatt?

Masszázságyon, háton fekve történik a kezelés, ruhában. A terapeuta ellazítja az egész testet, az izmokat és a szöveteket, majd a koponyacsontok harmonizálja. Mindig személyre szabott, az adott panaszoknak megfelelő a kezelés formája és technikai összetétele.

Kezelés közben érezhető melegség/forróság, bizsergés és a fájdalmak megszűnése. A páciens ellazulása olyan mértékű szokott lenni, hogy sokan el is alszanak kezelés közben, mely a hatékonyságából semmit nem von el.

Hány kezelésre van szükség?

Általában 3-4 kezelés jelentős javulást hoz az egészségi állapotban, de természetesen ez egyéni állapottól, a betegség krónikusságától nagyban függ, hány kezelésre lesz szükség. Van ahol már 1 kezelés átütő eredménnyel jár, és az is előfordul, hogy több, 5-7 kezelésre van szükség.

Mik az ellenjavallatok?

A terápia nem javallott a következő esetekben:

 • az akut koponyasérüléseknél (akut stroke, agyvérzés, koponyaűri vérzés, koponyatörés, stb.). Ha az orvos megállapította, hogy nincs több vérzés, engedélyt adhat a kezelésre.
 • friss törés a gerinc vagy bordák között,
 • agyhártyagyulladás, agytörzsi daganat, nyúltagyi sérv
 • gerincvelő, agyhártya folytonosságának hiánya
 • minden olyan eset, amikor a koponyán belüli folyadéknyomás-változás káros lehet (pl. zöldhályog),
 • Arnold Chiari-szindróma (agytörzs fejlődésének problémája), Down szindróma
 • friss gerinccsapolás után,
 • sugárterápia mellett,
 • alkohol vagy drogfogyasztás után, függőségi állapotban, pszichiátriai kezelés alatt,
 • nagy műtétek után 6 hónapig, kisebb műtétek után 6 hétig.

Mik a kezelést követő gyógyreakciók?

A terápia hatása nem ér véget a kezeléssel. A szinte azonnali stresszszint-csökkenés, a mély ellazultság és nyugalom érzése mellett további változások tapasztalhatók, ahogy telnek a napok. A kezelést követően egyénenként változó a gyógyulás folyamata, de legtöbbször számolni kell azzal, hogy minden betegség, fájdalom felerősödhet, kiújulhat a kezelést követő egy-négy napban, majd magától elmúlik. Ez jelentkezhet diszkomfort érzés formájában, fáradság, fejfájás, hangulatváltozás, sírás, nyilalló fájdalom formájában, de ezek néhány nap alatt elmúlnak. Ezek oka a szervezet öngyógyító mechanizmusainak aktiválása, testi, lelki és szellemi nagytakarítás elindulása.

Az is előfordulhat, hogy a páciens nem vesz észre semmit a kezelés után, esetleg energikus, feldobott állapotba kerül. Mindegyik jó, normális reakciónak mondható.

Minden esetben tanácsolt a minimum 3 l tiszta víz fogyasztása naponta (4 napig) és a kíméletes étkezés. Érdemes kerülni a nagyon nehezen emészthető, zsíros ételek fogyasztását, a kóla, kávé, szénsavas és alkoholos italokat, ha megoldható.

Csecsemők, idősek, áldott állapotban lévők igénybe vehetik-e a terápiát?

A terápiának nincs se alsó, se felső korhatára.

Újszülött csecsemőknek is javallott a terápia, például alvásproblémák esetén, vagy amikor a szopási reflex hiányzik, vagy nagyon sírós, nyugtalan a baba, esetleg születési trauma érte. Mivel nagyon gyengéd érintéssel történik a kezelés, kifejezetten kellemes élmény számukra is, a babák is sokszor elalszanak tőle.

Gyerekek kezelése rövidebb, mint a felnőtteké, kb. 30 perces, játékos formában zajlik (nem kényszerítem feküdni az asztalra, ha nincs kedve). Náluk sokkal gyorsabban lehet pozitív változást elérni, és ez is elegendő az öngyógyító folyamatok beindításához. Viselkedésproblémák, tanulási nehézségek, figyelemzavar, dyslexia, dysgraphia, dyscalculia és hiperaktivitás esetén kiemelten ajánlott az iskoláskorú gyerekeknél, de természetesen emésztési problémák vagy bármilyen krónikus betegség esetén is.

Áldott állapotban az első 3 hónapban óvatosságból nem javasoljuk, utána viszont igen. Jótékonyan hat a medence, keresztcsonti problémák esetén, összehangolja az édesanyát és a babát. Szülés után 6 héttel lehet leghamarabb alkalmazni a terápiát.

Bármilyen kérdésed lenne, kérem, jelentkezz bátran telefonon.

 

Szeretettel várlak!