Bíró Erzsébet – Család és Párterapeuta

Bejelentkezés: biro.eska@gmail.com
Tel: 06/20/427 2680

Tanulmányaim:
Wesley János Lelkészképző Főiskola:
Általános Szociális Munkás Szak
Családkonzulens/Családterapeuta Szak

Tagja vagyok a Magyar Családterápiás Egyesületnek, rendszeresen látogatom a családterápiás konferenciákat, szerepelek az Egyesület szaknévsorában.

Munkámról:
Több mint tíz éve dolgozom, párokkal, családokkal. Munkámban eltöltött évek során nagyon sokféle családdal dolgozhattam együtt, szerteágazó, változatos problémáikra közösen kerestünk megoldást.

A terápia segítséget nyújt a családtagoknak, hogy közelebb kerülhessenek saját és társuk érzéseihez, gondolataihoz, ezáltal jobban megérthetik egymást és önmagukat.
Volt szerencsém megtapasztalni amint a családok közösen, egymást támogatva kezükbe tudták venni életük irányítását, megfigyelhettem a pozitív irányú változásokat.
Hiszek abban, hogy minden nehézséggel küzdő családban ott van a változás lehetősége. Meggyőződésem, hogy külső szakember irányításával – aki segít a meglévő erőforrások felszínre hozásában – a családok életében létre tud jönni egy olyan pozitív irányú változás, amely egy élhetőbb, kiegyensúlyozottabb, biztonságosabb életet biztosít a családtagok számára.

Mi a családterápia?

Egy családban minden rezdülés, minden gondolat, minden kimondott vagy kimondatlan mondat hat mindenkire. Bármit teszünk, reakciót váltunk ki a családunk tagjaiból, és az ő reakciójuk is hatással van ránk. Szeretteinkkel így alkotunk egy családi rendszert.

Mi történik akkor, ha nemkívánatos folyamatok indulnak el e rendszerben, és a család tagjai egyre rosszabbul érzik magukat a valamikor jól működő közösségben? Az együttlétek már nem olyan meghittek, mint korábban, aztán valamelyiküknek “problémái adódnak”.  A megjelenő problémák azonban nem pusztán az ő problémái, hisz a családi működés talaján keletkeztek. A nehézségeknek valahogyan mindenki a részesévé válik.

A családterápia az a pszichoterápiás módszer, amely képes a család tagjainak erőforrásait feltárni, változásokat elindítani, amely mentén javulás, új gyensúlyi állapot érhető el a teljes család életében.

Mi a párterápia?

A családterápiához hasonlóan, a párterápia lényege is abban áll, hogy nem az egyént, hanem a párt együttesen tekinti tárgyának. Kiindulópontja, hogy a pár kölcsönös egymásra hatása, interakciója teremti és határozza meg a felek működésének feltételeit.

A párterápia célja a terapeutával közösen feltárni a pár erőforrásait, melyek segítségével előidézhető a változás, a változás mentén pedig javulás érhető el. A párterápia segítséget nyújt abban, hogy a felek megtanuljanak nyíltabban kommunikálni a nehézségeikről, érzéseikről, és segíthet megváltoztatni azokat a viselkedésmintákat, melyek a problémák kialakulásához vezettek.

Mikor javasolt a pár- és családterápia:

– ha úgy érzik, kapcsolatuk kiüresedett, egyre kevesebb a közös élmény, és egyre kevésbé vágynak egymás társaságára, az együttlétre.
– ha kapcsolatukban egyre több a veszekedés.
– ha úgy érzik kommunikációs zsákutcába jutottak, mert a mindennapi dolgaikat nem tudják megbeszélni egymással.
– ha úgy érzik kapcsolatukban megsérült a bizalom, esetleg valamelyiküknél megjelent egy harmadik és ezáltal az együttmaradás kérdésessé vált.
– ha a válás mellett döntöttek és úgy érzik, hogy szülői szerepeik megerősítést igényelnek.
– ha problémák adódtak a szülő – gyerek kapcsolatban.
– ha gyermekeiknél különböző zavarok, tünetek jelentkeznek, akár iskolai teljesítményromlás, vagy magatartás zavar.

A pár- és családterápia többnyire 5-12 ülésből áll, az ülések másfél órás időtartamúak és, igénytől függően, 1-2 heti rendszerességűek.
A páros ülésvezetést Kramarics Rita képzésben lévő pár- és családterapeuta kolléganőmmel végzem.

Bejelentkezés, időpont-egyeztetés: biro.eska@gmail.com;
Tel: 06/20/427 2680